Ledarstvo v Dolnjem Logatcu

Pred iznajdbo hladilnikov so hitro pokvarljiva živila in pijačo hladili s pomočjo naravnega ledu. Pridobivali so ga v kraških jamah, na potokih, jezerih itn.

Preberi več
Ledarstvo je predstavljalo pomembno gospodarsko dejavnost - najbolj znano je, da so se z njo ukvarjali na področju Trnovskega gozda, od kamor so led vozili v Trst, Gorico, na Dunaj, v Aleksandrijo itn. že v 2. polovici 19. stoletja, pozneje tudi v okolici Hrpelj in Kozine ter v Žireh. Kot dejavnost pa se je ledarstvo razvilo tudi v Logatcu, kjer so led sekali na Lokvi, za jezovi na Logaščici ter na Javornikovem bajerju (le-tega ni več zaradi poselitve). Led so sekali za gosilne, mesnice, slaščičarja in hotel Kramar.

V Logatcu je obstajalo več skladišč, tj. ledenic (to so bili zidani ali leseni objekti):
- Kramarjeva pri nekdanjem Hotelu Kramar na današnji Tržaški cesti,