skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kulturno umetniško društvo Pirniče in njegova gledališka dejavnost

KUD Pirniče je ljubiteljsko kulturno društvo, ki nadaljuje častitljivo tradicijo ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti že petinosemdeset let. Na pobudo učitelja Alojza Macarola so krajani Pirnič  avgusta leta 1931 na Dravsko banovino naslovili prošnjo za ustanovitev kulturnega društva, ki je začelo delovati januarja leta 1932. Z letom 1936 se je preimenovalo v Prosvetno društvo Jakoba Aljaža. Članstvo je zajemalo iz vasi Spodnje in Zgornje Pirniče, Vikrče in Zavrh pod Šmarno goro. Gojilo je knjižnično dejavnost, tamburaški orkester in gledališko dejavnost. Aktivnosti društva so se odvijale v razredih osnovne šole v Pirničah. Po vojni je začelo primanjkovati prostora, zato so med letoma 1945 in 1953 delovali kar na šolskem dvorišču. Leta 1948 so krajani na pobudo Verene Militarev začeli z gradnjo kulturnega doma. Prvi denar za gradnjo so položili v hranilnico prav kulturniki in sicer zaslužek od predstav za otroke in odrasle. Dograjen je bil leta 1953. Poimenovali so ga Zadružni dom, kot je bila v tistem času navada. Kulturna dejavnost se je tako preselila na oder v pravo dvorano, kjer so poleg gledaliških predstav organizirali tudi družabna srečanja, plese in celo veselice. V teh prostorih društvo deluje še danes. Dom žal nikoli ni bil v celoti dokončan, tudi po adaptaciji pred nekaj leti ne.

Preberi več

KUD Pirniče je doživel bliskovit vzpon v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Začelo se je s predstavo Evgen v režiji Petra Militareva v letu 1979, ki je bila velik presežek takratne ljubiteljske gledališke ustvarjalnosti. Z njo so pirniški gledališčniki gostovali po vsej Jugoslaviji in po Evropi. Svojo kvaliteto so potrjevali na najprestižnejših ljubiteljskih gledaliških festivalih, kjer so njihove predstave pobirale najvišja priznanja strokovnih žirij. S predstavami so gostovali tudi na Borštnikovem srečanju in Festivalu malih odrov v Novi gorici, oba festivala sta bila namenjena profesionalni gledališki produkciji. Dejavnost so sčasoma razširili tudi na druga področja umetniške ustvarjalnosti. Danes delujejo v naslednjih ustvarjalnih sekcijah: gledališka sekcija, Gledališče OTH, Uteha – komorno gledališče, Oder mladih, Ljudski oder, Lutkovni oder, Mini lutkovni oder, multimedijska sekcija, likovna sekcija, glasbena sekcija, fotografska sekcija, filmska sekcija, literarna sekcija in sekcija za uporabno umetnost.

Že osemintrideset let pripravljajo gledališki abonma. V njem gostijo najboljše ljubiteljske gledališke predstave iz Slovenije in zamejstva, dvanajst let pa poteka otroški abonma. Člani likovne sekcije imajo redne tedenske likovne delavnice, redna tedenska srečanja imajo tudi člani glasbene skupine Strune, ki je v lanskem letu praznovala desetletnico. Tisti, ki jih zanima gledališka in lutkovna dejavnost, se srečujejo na vajah za posamezne gledališke in lutkovne predstave, člani ostalih sekcij pa se srečujejo glede na projekte, ki jih pripravljajo. V naše kraje so pred več kot dvajsetimi leti pripeljali cikel komornih glasbenih večerov Jesenske serenade, ki jih sedaj uspešno vodi zavod Sotočje. Častni člani društva so: Polde Bibič, Alenka Bole Vrabec in Jernej Novak.

Posebno ponosni so na to, da je letošnji dobitnik Borštnikovega prstana, najbolj prestižne nagrade za igralske dosežke pri nas, Janez Škof svojo kariero začel kot ljubiteljski igralec v KUD Pirniče. Odigral je nosilne vloge predstav, ki so bile najbolj nagrajevane.

Vir: KUD Pirniče, Peter Militarev

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Tatjana Mavrič

Kontaktne osebe

Tatjana Mavrič

Partnerji

KUD Pirniče

Ključne besede

AMATERSKO GLEDALIŠČE, GLEDALIŠKI PLAKATI, LUTKOVNO GLEDALIŠČE, kulturno-umetniška društva, KUD Pirniče, Pirniče, Medvode

Datum objave

08.11.2018 08:08

Zadnja sprememba

08.11.2018 08:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam