skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Plesi s Kozjanskega niso nekaj posebnega v Sloveniji, vsebujejo pa določene elemente, ki drugod niso poznani. Plesali so jih na svatbah, vaških veselicah in slavjih ter med in po skupnem delu.

Preberi več
"Čindara" je kozjanska varianta plesa, ki ga drugod poznajo pod imenom "Kačo zvijat". Posebnost je tudi ples "Trojka", kjer pleše fant z dvema dekletoma, na plesišču pa se pojavi več trojk. "Šuštarski" ples se na Kozjanskem pleše z izbiranjem, "Pouštertanc" pa se odlikuje po lepi melodiji in ima posebnost, ki je znana samo na Kozjanskem.  V krogu je namreč par, ki ponovno izbere par.  Specifičen je tudi "Trikot", bolj igra, v katerem dva para tekmujeta za tri stole. Najpočasnejši izpade, na njegovo mesto pride drug.  Tako kot drugod v Sloveniji so tudi na Kozjanskem dekleta, ko so se na zabavi razživela, dostikrat zaplesala tudi sama med sabo, kar lahko vidimo še dandanes na večjih plesnih zabavah. 

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

etnologija

Kontaktne osebe

Vera Orešnik

Ključne besede

FOLKLORA, LJUDSKI PLESI, SLOVENSKI LJUDSKI PLESI

Datum objave

02.07.2015 15:21

Zadnja sprememba

24.12.2018 10:45

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam