Gorenjski plesi

Potrki, obrati in poskoki so značilni za šegave in vesele gorenjske plese. Plesni gibi so bolj poudarjeni kot kjerkoli drugje v Sloveniji. V prvem delu svatovskih plesov, pleše dekle ples s pogačo na glavi za boljšo letino. Ples z majoliko pa je le fantovsko postavljanje. »Ta potrkana« je ples, kjer si plesalec plača pri glasbenikih solo ples z izbrano plesalko. Zanj so značilni poudarjeni potrki. Pri »Mrzulinu« je zanimivo plesanje po krogu v obe smeri. »Koutre šivat« in »Žakle šivat« pa sta plesa, kjer plesalci tečejo pod dvignjenimi rokami soplesalcev. Oba plesa sta ostanka starodavnih pomladnih obredov. Najbolj šegav in navihan ples pa je »Ples z metlo«, kjer najbolj počasen fant ostane brez plesalke in zapleše z metlo.