skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Komeljeva soba in domoznanska čitalnica

Domoznanski oddelek Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto se od 25. maja 2015, ko je minilo sto let od njegovega rojstva, ponaša z novim prepotrebnim prostorom, domoznansko čitalnico, ki nosi ime Komeljeva soba. To je prvi prostor v sicer nedokončanem delu knjižnice, namenjen uporabnikom domoznanskega gradiva in posebnih zbirk. Preberi več
Ko vstopimo vanj, se zdi, kot da smo se vrnili v preteklost ... Kot da bomo vsak hip v tej sobi ugledali moža, ki si je s takšnim žarom prizadeval za ohranjanje in urejanje raznovrstne kulturne dediščine, od grajskega in spominskega pohištva znamenitih Slovencev, portretov slovenskih pisateljev, njihovih rokopisov in predmetov, nadalje prvih knjižnih izdaj, faksimilov, ekslibrisov in še in še.  Ampak za njegovo pisalno mizo nihče ne sedi, njegova aktovka je ves čas prislonjena ob mizo, nekoč glasni Komeljev pisalni stroj je že davno utihnil, sredi nedokončanih priprav kataloga posebnih zbirk. In tudi ti predmeti so postali dragoceni spominski eksponati, del posebnih zbirk, na katere pa smo v knjižnici še posebej ponosni in jih želimo pokazati našim obiskovalcem in uporabnikom.VIRI IN LITERATURA:
Bogo Komelj : (1915 – 1981) : ob devetdesetletnici rojstva, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 2005)
Kristan Slavka, Bogo Komelj – knjižničar in publicist, v Bogo Komelj : (1915 – 1981) : ob devetdesetletnici rojstva, str. 6-32, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 2005)
Peperko Golob, Darja, O Bogu Komelju in knjižnici, v Rast, febr. 2006, str. 63-65.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Darja Peperko Golob

Spletni naslov

www.nm.sik.si

Ključne besede

Knjižnica Mirana Jarca, KNJIŽNIČARJI, KNJIŽNIČARSTVO, Komelj, Bogo

Datum objave

30.09.2015 08:01

Zadnja sprememba

30.09.2015 08:26

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam