skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Svilnate sanje pod Gorjanci

Johann Mach, ki je v drugi polovici 19. stoletja zase in za svojo družino ustvaril novi dom  pod Gorjanci na Dolenjskem, je bil napreden izobraženec, učitelj. Iz časopisov je izvedel, da je cesar Napoleon od japonskega cesarja prejel v dar jajčeca velikega metulja jamamaja, ki iz hrastovega listja zapreda svilo. Vzgojiti vzhodnoazijskega svilnatega metulja jamamaja so tako postale njegove sanje. Načrtoval je, da bo s kokoni, svilnatimi zapredki, ki se predelajo v svilo šantung, koval dobiček. Tako je po velikem trudu leta 1866 z Dunaja dobil jajčeca metulja in ga vzgajal  na svojem posestvu na Velikem Slatniku in v hrastovem gozdu na Machovem hribu.

Preberi več

Od tod se je metulj jamamaj pozneje razširil po Evropi. Kmetovanje in svilarstvo se zaradi različnih vplivov nista najbolje obnesla, tako da so večinoma poslovali izgubo. Po očetovi smrti je z vzgojo sviloprejke želela nadaljevati hči Maria, a ji ni uspelo. O težaškem delu družine je pisal sin Ernst, ki je med počitnicami doma na kmetiji trdo delal in hotel očeta prepričati, naj opusti te sanje, a zaman. V spomin na Machove svilnate sanje je Društvo Machova dediščina pod Gorjanci od leta 2015 dalje že večkrat priredila učno delavnico Noč metuljev na Machovem hribu.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Marjan Hren, Darja Peperko Golob

Ključne besede

KULTURNA DEDIŠČINA, UČNE POTI

Datum objave

06.04.2018 12:13

Zadnja sprememba

09.04.2018 08:02

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam