Zemljevid  

Jože Tršar in čebele

Vrhničan Jože Tršar se je rodil 19. avgusta 1950. Čebelariti je začel na domačem vrtu na Mirkah, kjer je sam zgradil čebelnjak.

Preberi več

Za čebelarstvo ga je navdušil Zdenek Mohar, ki mu je tudi podaril prvi dve čebelji družini. Kasneje je svoje čebelarstvo razširil na šestdeset panjev. Čebele so ga čisto prevzele, posvetil jim je ves svoj prosti čas. Prevažal jih je na različne paše. Deset panjev je imel stalno na Primorskem - v Prvačini, del na Tojnicah pri Sinji Gorici.

Med čebelarji in drugimi je bil izredno priljubljen. Bil je prijazen, topel sogovornik, vedno pripravljen pomagati – tako strokovno, kot tudi drugače. Številnim je posredoval svoje znanje ali jim podaril družino, roj ali matico. Svoje znanje je predajal tudi malčkom v vrtcu in šolarjem. Za čebelarjenje je navdušil tudi svoje tri nečake in vnuka.  

Član Čebelarskega društva Vrhnika je bil od leta 1996. Član upravnega odbora je bil 18 let, od tega 17 let tudi tajnik društva. Aktivno je sodeloval pri organizaciji 100. obletnice ČD Vrhnika. Takrat je prejel tudi odličje Antona Janše III. stopnje.

S kakšno resnostjo in zavzetostjo se je učil čebelarjenja, odraža njegova knjižna zbirka različne strokovne literature. Skoraj v celoti zbrani Slovenski čebelarji kažejo, s kakšno spoštljivostjo je sprejemal izkušnje starejših, preteklih časov. Na drugi strani pa je pozorno spremljal najnovejša dognanja s področja čebelarstva. Med gradivom najdemo dopisovanja in dokumente, ki so mu jih pošiljali čebelarski tovariši in veliko različnih zbornikov s strokovnih (čebelarskih) srečanj in drugih izobraževanj.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Barbara Kuzmič

Ključne besede

ČEBELARSTVO, LITERATURA, Vrhnika

Datum objave

30.12.2016 11:15

Zadnja sprememba

30.12.2016 07:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam