Janez Krajec kot ravnatelj in odbornik Mestne hranilnice

Člani upravnih odborov in ravnateljstev hranilnic so bili praviloma ugledni meščani. Eden teh je bil tudi Janez Krajec, tiskar in založnik v Novem mestu. Preberi več
Bil je izjemno zaslužen za razvoj tiskarstva in založništva na Dolenjskem. Vseskozi se je vključeval v javno življenje Novega mesta. Večkrat je bil izvoljen v mestni svet, bil je sodnik – prisednik za trgovske zadeve pri okrožnem sodišču, odbornik in ustanovni član različnih društev. Imel je zasluge pri ustanovitvi Mestne hranilnice v Novem mestu in bil eden od ravnateljev takoj po ustanovitvi, kasneje pa je bil izvoljen v upravni odbor hranilnice.
Leta 1885 je pričel izdajati časnik Dolenjske novice, ki so izhajale 35 let in so pomemben vir za raziskovanje lokalne zgodovine. Tu so hranilnice in posojilnice na Dolenjskem oglaševale svoje storitve, objavljale razglase, vabila, bilance…
V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, v Posebnih zbirkah Boga Komelja, hranimo raznovrstno dragoceno starejše gradivo, med drugim Krajčevo zapuščino, stare fotografije in razglednice ter Dolenjske novice, kjer smo črpali slikovno gradivo za razstavo.