skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ivan Potrč: "Pisati resnico, ki bi potem s papirja zaživela ..."

Ivan Potrč (1913-1993), pisatelj in dramatik, časnikar in urednik, Prešernov nagrajenec, častni občan Ptuja in častni član Zgodovinskega društva Ptuj čigar ime nosi ptujska knjižnica, je bil pomemben ustvarjalec slovenskega kulturnega prostora.

Preberi več
Literarna zgodovina ga uvršča ob najvidnejša imena slovenskega socialnega realizma: Miška Krajnca, Prežihovega Voranca, Cirila Kosmača, Antona Ingoliča, ... Pisatelj, ki je slovensko  literaturo obogatil z deli o kočarjih in haloških viničarjih ter s sočno vzhodnoštajersko govorico, je kot humanist napadal »vse, kar se je okrog njega človeško narobešnjega dogajalo« in si za svoj najvišji življenjski in umetniški cilj zadal »napisati resnico, ki bi potem s papirja zaživela«. Pisal je o vsem kar ga je vznemirjalo in razvnemalo, zmeraj pa je njegovo pisanje raslo iz domače zemlje. V predvojnih delih je Potrčev pisateljski protest izzvenel predvsem zoper družbeno nasilje, v povojnih letih pa zoper moralne, individualne in družbene deformacije, predvsem zoper nezaupanje do ljudi.
Njegove besede resnice o usodah malih ljudi, revščini, krivicah in zapostavljenosti, medčloveških odnosih, zmagah in porazih so našle pot na vse svetovne celine, tudi h kitajskim bralcem.

Ob Potrčevi 70-letnici je Janez Švajncer zapisal: »Skozi življenje je stopal z odprtimi očmi in s čutečim srcem. Pospremilo ga je prepričanje, da njegova umetniška beseda sicer ne odpravlja ustaljenih razmer v svetu, lahko pa spreminja človeka in mu je v pomislek in pomagalo, da postane vse bolj človeški do sebe in drugih«.


(Avtorica digitalne zbirke o Ivanu Potrču: Melita Zmazek)Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

literatura

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, PISATELJI, Potrč, Ivan, Ptuj, ZAPUŠČINA, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

29.11.2010 00:00

Zadnja sprememba

09.10.2018 10:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam