skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Hotel Krona/Zvezda

Nekdanji hotel Krona, tudi Korona oz. današnja Zvezda v središču Beltincev, je bil že od nekdaj znan in priljubljen, kot pomembno zbirališče ljubiteljev kulturnega, družabnega, športnega, telovadnega udejstvovanja.

Preberi več

Prvotno pritlično gostinsko stavbo je v drugi polovici 19. stoletja zgradila družina Mentsik, ki pa je gostinske prostore dajala v najem. Najemanje je bilo možno do leta 1905, kajti tedaj jo je kupil židovski hotelir Imre Deutsch. Ta je v zgradbi odprl hotel Krono, leta 1910 pa objekt še nadzidal in zgradil dodatne objekte. Deutsch je bil lastnik beltinskega hotela vse do konca I. svetovne vojne, ko je hotel prodal in se odselil na Madžarsko. Zatem se je zvrstilo kar nekaj lastnikov, po nacionalizaciji pa se je leta 1945 hotel Krona preimenoval v Zvezdo. Eden od njegovih lastnikov, Geza Rituper je leta 1958 v hotelu nabavil prvi črnobeli televizor in prav ta televizor je bil prvi v Beltincih. Objekt je v povezovanju s sorodnimi organizacijami (kot. Npr. Zvezda Murska Sobota, Moravske Toplice, Radenska iz Radencev) deloval vse do 2004, ko so zaradi popuščene strešne konstrukcije pričeli z rušenjem gospodarskega poslopja, saj objekt v tem stanju ni bil več varen za uporabo. Novi lastnik je v letu 2007 začel s prenovo objekta in v naslednjem letu je v prenovljeni stavbi iz 19. stoletja pričela obratovati Okrepčevalnica s prenočišči Zvezda, v kateri se nahaja tudi odlična restavracija Zvezda Beltinci.

Literatura:

Šraj, P. Böltinci inda = Beltinci danes. Beltinci: ZTK, 2015

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

HOTELI, Prekmurje

Datum objave

02.10.2017 12:01

Zadnja sprememba

29.09.2017 19:22

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam