Hermanci

V Hermancih sta spominski plošči posvečeni padlima borcema Štefki Sovič in Vinku Mikložiču.

Na domačiji Jožeta Soviča stoji spominska plošča Štefki Sovič.  Do leta 1943 je bila tu znana partizanska postojanka, kjer so se večkrat ustavljali kurirji. V narodnoosvobodilno gibanje se je vključila tudi gospodarjeva hči Štefka Sovič (1925-1944). Na kurirski poti v Veliko Nedeljo je leta 1944 v Senešcah skupaj s spremljevalcem padla v zasedo in bila v spopadu smrtno ranjena.
Ploščo so odkrili 23. junija 1958.

Pri Vinku Mikložiču (10. 7. 1907, Hermanci – 25. 4. 1944, Cezanjci) je bila leta 1943 ustanovljena partizanska postojanka, ki je povezovala Slovenske gorice z ljutomersko-radgonskim območjem ter Medžimurjem in Prekmurjem. Vinko Mikložič je sodeloval pri ustavljanju odborov OF, mobilizaciji novincev ter v sabotažnih akcijah. Nemci so ga 1. aprila 1944 izsledili in aretirali, odvedli najprej v ptujske zapore, 25. aprila 1944 pa so ga ustrelili kot talca v Cezanjevcih.
Spominsko ploščo so odkrili 24. junija 1960.