Zemljevid  

Gregl, Matičk, Tonač, Solak

Gregl:Velika kmetija ob cesti v Velenje pod gozdnatim Greglovim hribom, kjer so imeli gozdove vaški kmetje. S širitvijo ceste v Velenje sta bila stanovanjsko in gospodarsko poslopje porušena. Preberi več
Matičk

Matičkova domačija je bila najstarejša na gmajni. Postavljena je bila ob cesti na Gmajno in ob cesti v Ruše, Še danes ponosno stoji stoletna lipa, ki jo je zasadil Matiček. Bil je mizar. Z ženo Liziko sta imela sina Stanka in hčer Zinko. Preživljali so se z malo zemlje in z dnino. Stanko je bil v službi v keramični, stanoval pa je v Porancah v fabriškem stanovanju. Vsi trije so umrli takoj po letu 2000. Sedanji lastnik je kamnito domačijo porušil in postavil nova poslopja. 

Tonač

Nasproti Matička je kasneje hišo postavil tesar Tona Krulec. Bili so mali kmetje in se večinoma preživljali z dnino na graščini Zalog. Sin Martin je staro kamnito hišo porušil in v bližini postavil novo hišo, kjer danes bivajo Martinova žena in trije otroci.

Solak

Kmet Solak z Zaloške gorice je pozidal kamnito hišo leta 1925 za namen stanovanj za svoje dninarje. Namesto stanarine so mu tri družine kot stanovalci bili vedno na razpolago za dela na njegovi kmetiji. Od Franceka Veternika – Solaka je hišo kupil Andrej Drobež. Kasneje je ohišnico parceliral in prodal vhodni del hiše Franju Papiči iz hrvaškega Zagorja. Ta je z brati iz Zagorja pozidal hišo v osemdesetih letih. Zahodni del hiše je Andrej namenil svojima hčerama, ki sta po letu 2005 zgradili vsaka svojo hišo.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam