Drugi pomembni ljubljanski tiskarji od 18. do 20. stoletja

Pomemben ljubljanski tiskar je bil Ignac Merk (ok. 1750-1797). Leta 1786 je Merk končno pridobil dovoljenje za ustanovitev tiskarne, še prej pa je moral postati ljubljanski meščan. Leta 1788 je začel izdajati »Merkische Laibacher Zeitung«. Merk je bil znan kot izdelovalec in dobavitelj vseh uradnih tiskovin ter Male kmetiške pratike, obogatene z ugankami v slovenskem jeziku. Za italijanske predstave v tedanjem ljubljanskem gledališču je natisnil gledališke liste, na primer »Li due Castellani burlati« (1787). Nekaj primerkov teh listov hrani tudi Slovanska knjižnica, enota Mestne knjižnice Ljubljana. Med njegovimi slovenskimi tiski omenjamo Redeskinijev prevod Bonove »Kratka visha k’ Bogu skus snotrejne, inu svunanje molituvze se povsdignitii« (1789). Njegovo tiskarno je kupil Anton Degotardi.