Dogodki na Glavnem trgu: Hitler v Mariboru

V mestu ob Dravi se je Hitler nepričakovano ustavil 26. aprila 1941. Pripeljal se je s posebnim vlakom, ki se je ustavil v Špilju, nato pa se je nacistična delegacija z avtom odpravila do Maribora. Hitler si je ogledal porušen železniški most, zatem pa še porušen Državni, danes Stari most. Nato se je z Glavnega trga odpeljal še na Slomškov trg in do mestnega gradu, kjer je danes Pokrajinski muzej. Tam je sprejel predstavnike mariborskih Nemcev in osebje novonastalih okupacijskih enot. Velik del Mariborčanov nemške narodnosti ga je sprejel z navdušenjem.

Tukaj velja opomniti tudi na zmoto, ki je med ljudmi zelo razširjena, in sicer gre za prepričanje, ki je pogosto tudi v šolskih učbenikih, da je Hitler v Mariboru v svojem govoru izjavil: »Naredite mi to deželo zopet nemško!« Tega nacistični voditelj v Mariboru nikakor ni izjavil, saj niti ni nagovoril množice.

ni slike