Jezuitski kompleks

Že pred svojim prihodom leta 1757 so jezuiti odkupili šest hiš na Glavnem trgu in v Splavarski ulici ter na njihovem mestu zgradili kolegij in gimnazijo (1758), v letih 1767-1769 pa med obema objektoma postavili še cerkev sv. Alojzija. Avtor načrtov celotnega kompleksa je bil iz Šlezije priseljeni mariborski arhitekt Janez Nepomuk Fuchs (1727-1804). Kolegij je deloval le do leta 1773, ko je papež jezuitski red razpustil, poslopji kolegija in cerkve sta od leta 1776 služili vojaškim potrebam, v šolsko stavbo pa se je naselila državna gimnazija. V letih 1831-1859 je vojaški del postopoma postal last lavantinske škofije, gimnazijskega pa je škofija prevzela šele 1892. V nekdanjih jezuitskih stavbah so uredili bogoslovje z internatom. Danes je v nekdanji stavbi kolegija (levo od cerkve) Pokrajinski arhiv Maribor, v nekdanji gimnaziji pa je imel sedež Nadškofijski arhiv Maribor.