skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Die Ehre deß Hertzogthums Crain (1689)

Janez Vajkard Valvasor (1641–1693), kranjski plemič, polihistor, zgodovinar, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in založnik, je ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine. Njegov življenjski opus se uvršča med najpomembnejše stvaritve na Slovenskem.

Preberi več

Valvasorjevo največje in najpomembnejše delo je Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre deß Hertzogthums Crain). Enciklopedično delo, ki velja za prvi sistematični prikaz slovenske zgodovine, ozemlja in načina življenja, je bilo natisnjeno leta 1689 v Nürnbergu. Avtor je v njem zajel vse dotedanje védenje o naši deželi in njenih prebivalcih. Predstavil je naravne in kulturne znamenitosti dežele, njeno zgodovino ter pravno, upravno in cerkveno ureditev. Slikovito je opisal gradove, samostane, mesta, trge in vasi ter gospodarske dejavnosti, jezik, noše, šege in navade prebivalcev. Zelo pomembni so njegovi geografski in topografski opisi in naravoslovne raziskave ter zbrano etnografsko gradivo, v katerem je ohranjena podoba ljudske kulture in vsakdanjega življenja takratnega človeka.

Slava vojvodine Kranjske je še danes eno najpomembnejših znanstvenih del o Sloveniji in neprecenljiv vir za preučevanje življenja v 17. stoletju. V depojih ptujske knjižnice hranimo dobro ohranjen izvod prve izdaje Valvasorjevega slovitega dela. Nekoč je bil del dornavske grajske knjižnice.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

Datum objave

25.11.2019 08:42

Zadnja sprememba

12.11.2019 12:56

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam