Anton Brecelj, primer goriškega katolika izobraženca

Zdravnik in politik dr. Anton Brecelj1 (9. 6. 1875, Žapuže pri Šturjah – 22. 9. 1943, Ljubljana) je ena pomembnejših osebnosti slovenske zgodovine konca 19. in prve polovice 20. stoletja. Velja ga izpostaviti kot slovenskega politika goriškega porekla, kot učenca in »sledilca« Janeza Evangelista Kreka, kot uglednega zdravnika in spoštovanega očeta številne družine, katere pripadniki so zelo zaznamovali slovensko politiko, znanost in kulturo, in ne nazadnje kot odličnega katoličana. Njegovo življenje in delo razgalja tudi nekatere probleme deovanja medvojne SLS, ki nas strokovno še posebno privlačijo. Zlasti zadnje vprašanje, najbolj znani potomci mu v tem niso sledili, bi zaslužilo poglobljeno analizo.