Zemljevid  
Gospa Anka je bila stara 6 let in pol, ko se je vojna končala. Med vojno je z družino živela 300 metrov od bloka (proti centru), ki je stal tam, kjer so danes Ljubljanske mlekarne, natančneje tam, kjer je prehod čez kamniško progo. Preberi več

Italijanski vojaki so morali sami skrbeti za svoje perilo.Prale so jim okoliške ženske, med njimi tudi njena mama. Vsak ponedeljek sta zmamo šli z ročnim vozičkom v kasarno, kjer so ju spustili na dvorišče. Tam sostale ženske z vozički z opranim perilom. Najvišji oficirji so vedno hoteli, dajim pere njena mama, ker je bila znana po tem, da je imela najbolj čisto perilo.Bili so posebno ljubeznivi in prijazni, posebno do otrok. Vsakokrat, ko sta zmamo prišli v kasarno, jo je oficir vzel v naročje in nesel v kantino, kjer jije dal nekaj hrane: kakšen zavitek masla, piškote ipd. To sta nato moralinaskrivaj odpeljati iz kasarne, kar sta storili tako, da je mama hrano skrilamed umazano perilo.

Zvečer je bila t. i. policijska ura, pozimi je nastopila boljzgodaj, poleti pa kasneje. Takrat so se vsi zaprli v stanovanja in zatemniliokna. Žarnic ni bilo, imeli so sveče.

Mama je prala šefu ljubljanske železniške postaje. Gospa Anka sega zelo dobro spomni. To je bil oficir višjega čina, ki je imel pisarno nazdajšnjem ljubljanskem peronu. Bil je doma iz Hannovra, poročen, imel je triotroke. Za člane družine ni vedel ali so živi ali ne. Ker je bil višji oficir,je vsak teden dobil po eno čokolado, ki jo je dal njeni materi za otroke.

Enkrat je šla z mamo in sestro ob štirih zjutraj naGosposvetsko pred Semenarno, kjer so stale v dolgi vrsti. Bilo je pozimi inzelo mrzlo. Tam so stale od štirih zjutraj do petih popoldan. Na koncu so dobilevsaka četrt kile fižola. Mama je ta fižol 3 dni namakala; v prvi vrsti zato, daso vsi črvi ven zlezli, v drugi pa zato, ker se nikakor ni hotel skuhati.

1945 leta za Veliko noč je njena mama nekje dobila rumenosvinjsko kolerabo. Skuhala jo je v loncu nezabeljeno in neslano. To kolerabo sojedli tri dni. Ker je bila Velika noč in je bila gospa najmlajša v družini, jetisti dan popoldan kot edina v družini dobila še za malico majhen koščekkolerabe. 

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Anja Frković Tršan

Ključne besede

druga svetovna vojna, LJUBLJANA, SPOMINI

Datum objave

04.09.2014 14:29

Zadnja sprememba

06.11.2014 13:18

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam