Hidroelektrarna Ožbalt

Hidroelektrarno Ožbalt so gradili kot zadnjo v verigi dravskih elektrarn med Dravogradom in Mariborom. Projekt je izdelala projektantska skupina Maribor podjetja Elektroprojekt Ljubljana. Projektantska skupina Maribor je bila ustanovljena leta 1946, in sicer za projektantska dela pri gradnji hidroelektrarne Mariborski otok, kasneje pa je izdelala projekte za hidroelektrarne Vuzenica, Vuhred in Ožbalt. Leta 1956 so pripravili investicijski program, po obsežnih raziskovalnih in pripravljalnih delih pa še glavni projekt. Z gradbenimi deli so pričeli oktobra 1957 na podlagi dodeljenega ameriškega kredita. Rok za začetek obratovanja prvega agregata je bil le trideset mesecev, zato so izvajali hkratna dela v zvezi z ureditvijo gradbišča, prestavitvijo ceste in železnice, ureditvijo naselja in zapiranjem prve gradbene jame. Hidroelektrarna Ožbalt ima enak padec in praktično enake pretoke kot hidroelektrarna Vuhred. Vse tri Kaplanove turbine je izdelal Litostroj iz Ljubljane, generatorje Rade Končar iz Zagreba, hidromehansko opremo pa Metalna iz Maribora. Gradnja hidroelektrarne Ožbalt velja med graditelji za eno najtežjih gradenj na reki Dravi. Gradbena in montažna dela so opravila različna podjetja (GIP Gradis Ljubljana, Tehnogradnje Vuzenica, SGP Primorje Ajdovščina, Hidromontaža Maribor, Elektro Maribor itd.). Električno energijo je hidroelektrarna začela proizvajati že med samo gradnjo leta 1960. Zadnji, tretji agregat, je začel delovati leta 1962.