Henrik Peternel (1875-1959)

Henrik Peternel (1875-1959) je bil duhovnik, čebelar, čebelarski učitelj in praktik, ki ima velike zasluge za razmah in razvoj čebelarstva ter čebelarske stroke na Štajerskem. Njegova zasluga je tudi razmah čebelarstva v nekdanji občini Teharje, predvsem v Bukovžlaku. Henrik Peternel se je rodil 24. maja 1875 v Gorici očetu Slovencu in materi Čehinji, kjer je študiral teologijo in bil leta 1898 posvečen za duhovnika. S čebelarjenjem je začel v kraju Cerkno, kjer je služboval. Na Štajersko je prebežal leta 1917 zaradi slovenske narodne zavesti, pomoči in zavzemanja za človeško ravnanje z ranjenci, tudi italijanskimi vojaki med 1. svetovno vojno na soškem bojišču. Na Štajerskem je opravljal duhovniško službo v Črešnjicah pri Frankolovem. Po upokojitvi leta 1926 se je naselil v Bukovžlaku, kjer je kupil svoje posestvo in se posvetil čebelarjenju. Pri svojih čebelnjakih je organiziral različna predavanja in pisal strokovne članke. Peternel si je svoje domovanje uredil v Bukovžlaku št. 49, kjer si je uredil čebelnjake in preživljal največ časa. Po domače se še vedno imenuje v Bukovžlaku pri Peternel.