Festival gorniškega filma

Četudi je alpinizem Silvo Karo jemal športno, je v njem vedno videl kulturno širino, ki človeka duhovno bogati. Sprva so ga prevzela predvsem fotografije, pozneje filmi. Največji tovrstni festival v Sloveniji je Silvo Karo ustanovil že leta 2007 in je tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma (International Alliance for Mountain Film). Poslanstvo festivala je vsako leto predstaviti bogat filmski program iz gorskega sveta ter ga obogatiti z obfestivalskim programom: predavanji, razstavami in pogovori. Organizator festivala je Društvo za gorsko kulturo, Občina Domžale pa dogodek podpira že vse od začetka. Direktor festivala je Silvo Karo. Začetki festivala segajo v leto 1966, ko so v Kranju pripravili festival športnega in turističnega filma, na katerem je gorniški film zavzel tretjino celotnega programa.. Po selitvi v Novo Gorico je festival zamrl, ob svetovnem letu gora leta 2002 pa so gorniške filme predstavili na Bledu. V zdajšnji obliki festival poteka od leta 2007. 17. festival gorniškega filma bo potekal  od 13.–18. februarja 2023.