Družina Kenda

Družina Kenda

Franc Kenda je živel v Idriji, zaposlen je bil v tamkajšnjem rudniku. Zaradi gospodarske krize in vedno večjega fašističnega nasilja sta skupaj s svojo izbranko Ivano Rautar sprejela odločitev, da bosta odšla v Slovenijo. Svoj novi dom sta leta 1926 ustvarila v Zabukovici v bližini Žalca. Istega leta sta se v Celju poročila in svoj poročni portret ovekovečila pri fotografu Pelikanu, ki je ravno tako prišel s Primorske. Franc se je zaposlil v rudniku rjavega premoga v Zabukovici, žena Ivana je bila gospodinja. Mlada družina je že kmalu po prihodu v novo domovino doživela tragedijo. 10. januarja 1927 je Franc umrl v rudniški nesreči. Avgusta 1927 se je Ivani rodila hčerka Frančiška. Franc in Ivana Kenda sta prijateljevala s primorsko družino Svetličič, ki je stanovala v Zavodni, v bližini Celja. Po smrti moža Franca in rojstvu hčere Frančiške se je Ivana odločila, da se preseli v Zavodno v bližino družinskih prijateljev. S hčero sta imeli težko življenje. Ob začetku druge svetovne vojne leta 1941 so Ivano skupaj s hčerko Frančiško, kakor tudi druge primorske družine na Celjskem, Nemci izselili v Sisak na Hrvaško.

po pripovedovanju vnukinje Andreje Jugovič Hočevar