Celjska Svoboda – ena najaktivnejših v Sloveniji

Celjsko društveno življenje je na prelomu iz 19. v 20. stoletje doživljalo pravi razcvet; leta 1893 je v mestu delovalo že 32 in leta 1918 celo 110 društev, podružnic in sekcij. V Celju je leta 1919 socialistično orientirano delavstvo ustanovilo društvo Naprej kot podružnico slovenske Svobode (in po imenu naslednika leta 1914 ustanovljenega društva Vorwärts).

Ob ustanovitvi je društvo imelo eno samo dejavnost: moški pevski zbor. Malo zatem sta se oblikovali še tamburaška in planinska sekcija in tako je celjska Svoboda predstavljala eno najaktivnejših podružničnih društev. Njeno delo je še posebej zaživelo leta 1927, ko se je preimenovalo v Delavsko prosvetno društvo Svoboda in dobilo prostore za svoje dejavnosti v poslopju Delavske zbornice v Razlagovi ulici. Prizadevni člani so s svojim entuziazmom organizirali veliko število prireditev, dosegali soliden nivo nastopov in tako s svojimi idejami prodirali med delavske sloje Celja in okolice. Med najbolj aktivnimi so bili pevska, dramska, tamburaška in šahovska sekcija, knjižnica in Prijatelji prirode, izvedli pa so tudi vrsto predavanj. Samo leta 1931 je imela celjska podružnica Svobode kar 34 različnih prireditev: 12 predavanj, 12 pevskih koncertov in nastopov, eno igro in razne druge prireditve; imela je tudi zelo aktivno šahovsko sekcijo.