O prizadevanjih za dolenjsko železnico

Prizadevanja za gradnjo železnice na Dolenjskem segajo v leto 1864, ko je ljubljanska Trgov­ska zbornica izdelala in Dunaju predstavila svoj železniški program, ki je bil obsežno razdelan in iz gospodarskega vidika več kot upravičen. Dolenjska proga naj bi bila del nastajajoče tran­zitne povezave med Nemčijo, Avstrijo, Srbijo in Bolgarijo vse do osmanskega Carigrada.

V nasprotju z utemeljenimi pričakovanji je sledilo precejšnje razočaranje, saj sprejeti vladni načrti gradnje železniškega omrežja niso vsebovali, razen reške, nobene druge nove proge na Kranjskem. Kljub temu neljubo dejstvo ni omajalo nadaljnjih teženj kranjskih politikov, ki se niso sprijaznili s tem, da bi bila njihova dežela zgolj tranzitna pot med prestolnico in pristaniš­čem. Novomeščani sami so naslavljali peticije za gradnjo železnice na deželno in državno vlado ter se srečali s pristojnimi ministri ter tudi cesarjem.