O slavnostni otvoritvi

Otvoritev dolenjske proge je potekala 31. maja leta 1894. Dolenjske novice so naslednjega dne na prvi strani objavile daljše poročilo o tem edinstvenem prazniku spodnje Kranjske.

Kot lahko preberemo na naslovnici časopisa, se je prvi slavnostni sprejem zgodil na novomeš­ki železniški postaji. Povabljene goste so nato v drugo pričakali pod razkošnim slavolokom pri Gorenjih ali Ljubljanskih vratih v Novem mestu. Po koncu svečanega sprejema so se prišleci sprehodili preko z zastavami in zelenjem lično okrašenega Glavnega trga. Tudi zaprte trgovi­nice na njem so pričale o tem, da je v Novo mesto res prišel velik praznik. Nadalje so se gos­tje odpeljali na ogled nove kmetijske šole Grm ter se zopet preko trga in novega drevoreda po novi Kolodvorski cesti, okrašeni s slavoloki in mlaji, vrnili na novo železniško postajo.

V preurejeni in okrašeni kurilnici je okoli tretje ure popoldan skoraj sto povabljencev čakala slavnostna pogostitev, ki se je pričela z zdravljicami. Osrednja napitnica je pripadla dežel­nemu glavarju Otonu Deteli, ki je izpostavil lepote, rodovitnost in naravne danosti dolenjske pokrajine. Od njih navdahnjen je med govorom vpletel ponarodelo pesem Blaža Potočnika »Pridi gorenj’c!«, ki je povezovala Kranjce kot jih je od tega dneva naprej tudi nova železni­ška proga. Napitnico je nadaljeval v nemškem jeziku, kjer je poudaril gospodarsko vrednost železnice, a se je spomnil tudi pomena poštne povezave, ki jo je vse od leta 1588 naznanjal »… romantičen zvok poštnega roga. Od danes naprej pa bode žvižek lokomotive za Novo­mesto signal njegovega gospodarskega napredka in uspevanja … «.

Malo kasneje so se jim pri banketu pridružile gospodične v narodnih nošah in jih navdušile s pesmijo ter svojo mladostjo. In tako je šesta ura, čas odhoda, hitro prišla. Gospodje so dame povabili na slavnostni vlak, ki je dekleta zapeljal do bližnje postaje v Mirni Peči. Množica na okrašenem kolodvoru pa jim je veselo mahala v slovo. Obredni vagoni so se po deveti uri zvečer vrnili v Ljubljano, kjer jih je prav tako pričakalo mnogo radovednežev.