Andrej Baumkircher v zgodovinskem spominu

Težko bi rekli, da je Andrej Baumkircher ostal pri avstrijskih cesarjih dobro zapisan, v lepem spominu pa so ga ohranili vojaki, velik del štajerskega plemstva, predvsem pa je sedel v srce prebivalstvu gradiščanskega mesteca Schlaining, ki ga brez Andreja sploh ne bi bilo. Da bi ga lahko razlikovali od gradu z istim imenom, se danes imenuje Stadtschlaining, glavna ulica v njem pa je Baumkircherjeva cesta. S svojimi 2.100 prebivalci je primerljiv z Vipavo. Andrej ga je kot grajski gospod ustanovil leta okoli leta 1455 in mu dal tudi prvi mestni statut. Čeprav je bil samo zakupnik, je z dovoljenjem cesarja temeljito prezidal tudi tamkajšnji grad. Grajska kapela še vedno nosi njegov pečat. O velikopotezni prenovi govori tudi ostanek spomenika iz rdečkastega marmorja, ki je očitno prikazoval Andrejevo družino, edina figura, ki se je ohranila, pa verjetno predstavlja enega izmed njegovih sinov. V roki še vedno drži družinski grb, miroljubno cerkvico na treh zelenih gričkih, heraldični simbol, ki ga sicer vojaku in vojskovodji ne bi pripisovali. Zdi se, da je Andreju veliko pomenil. Dal ga je naslikati tudi na svoj samostrel, ki je še vedno ohranjen. Nemara ga je spominjal na brezskrbna otroška leta, razposajena in mirna hkrati, tam daleč ob zelenih izvirih Vipave, v kraju brez dvorne politike in morije.