Ustanovili smo prvo numizmatično društvo na Primorskem, 1973

Vzpodbujeni z velikim zanimanjem za zbiranje in proučevanje starega denarja, smo se v Ilirski Bistrici odločili ustanoviti samostojno numizmatično društvo. Vabilu se je odzvalo nad 60 zbiralcev, tudi izven občine, ki so v nedeljo, 28. januarja 1973 napolnili veliko dvorano takratnega Hotela Turist v Ilirski Bistrici. Posebno smo bili veseli gostov iz Kranja s predsednikom Simonom Ješetom, ki so nas pri nameri močno vzpodbujali. Pripravili smo bogato avkcijo numizmatičnega materiala, in ga ponudili zbranim. Izvolili smo društveno vodstvo in predpisane organe društva. Prvi predsednik društva je bil dipl. pravnik Ivko Spetič. Ker smo bili prvi na Primorskem smo upravičeno dali društvu ime  PRIMORSKO NUMIZMATIČNO DRUŠTVO Ilirska Bistrica. Društvo deluje že vse do danes in bogati svojo dejavnost.

Na sliki skupina društvenih odbornikov in gostov na ustanovnem sestanku društva:  Spredaj sedita Anton Stegel, Vojko Čeligoj, tajnik, zadaj: Alojz Zavrl, Ivko Spetič prvi predsednik, Pavel Surina, Simon Ješe predsednik Numizmatičnega društva Gorenjske, Janez Štiglic, Alojz Baša in Marjan Blokar. (vč)