Zagorski gasilci v paradnih uniformah, v Pivki, ok. 1960

Posnetek je nastal pred nekdanjo vratarnico  tovarne Javor Pivka. Očitno je, da so se Zagorci tam udeležili kake slovesnosti, morda v zvezi z nastankom industrijskega gasilskega društva. Saj so gasilci  ob vsej svoji marljivosti in požrtvovalnosti od nekdaj tudi radi praznovali in praznujejo. Skoraj natančno tako, kot veleva prastari rek o druženju  prijetnega s koristnim. – Tudi moji predniki so bili predani gasilstvu že od vsega začetka, od druge polovice 19. stoletja. Moj praded in ded Matija Fatur in Matija Fatur ml. sta bila leta 1890 med ustanovitelji enega prvih gasilskih društev na tedanjem Notranjske, Gasilskega društva Zagorje. V času italijanske okupacije je zagorskim gasilcem poveljeval moj oče Stane Fatur. Med gasilci sem se za določen čas po 2. svetovni vojni znašel tudi jaz. (sf)