Stoletnik Albin Pogačnik, vrhunski numizmatik

Albin Pogačnik, (1915 – 2014) častni predsednik Numizmatičnega društva Slovenije, Numizmatične zveze Madžarske in nosilec priznanj mnogih evropskih numizmatičnih ustanov in muzejev, je bil velik prijatelj tudi našega Primorskega numizmatičnega društva v Ilirski Bistrici. Dejavnost našega društva je spremljal vsa leta od ustanovitve. Prihajal je v Ilirsko Bistrico in nam je bil vedno pripravljen svetovati in vzpodbujati društveno delo. Bili smo na mnogih njegovih numizmatičnih razstavah in gostje v njegovem domu. Njegovo posebno raziskovalno področje je bilo denarništvo na območju Slovenije, Avstrije in Madžarske. O tem je napisal več knjig in študij. Njegova zadnja knjiga: »Srednjeveške kovnice na Slovenskem« je vsekakor temeljno delo s področja slovenske numizmatike.

Že pred dvajsetimi leti smo ga imenovali za častnega člana društva, ob 40. letnici društva pa smo mu podelili društveno častno medaljo.

Tedaj se nam je oglasil celo z dvema pismima, v prvem čestita društvu za 40-letnico, v drugem se zahvaljuje za poslano medaljo. Takole pravi:

»… najlepša hvala za čudovito darilo, srebrno spominsko medaljo, ki slavi 40-letnico Primorskega numizmatičnega društva. Ponosno plava na njej znak Vašega društva, starogrška ladjica,  ki kaže in obeta srečno in bogato nadaljevanje in širitve društva …«

Na sliki, z obiska pri g. Albinu Pogačniku na njegovem domu v Kranju, 1. maja 2013.  S Tijobom Grgićem in občudovala njegovo živahnost in obsežno znanje srednjeveške in antične numizmatike. Z zanimanjem je pregledal Grgićevo zbirko in komentiral posamezne kovance.  G. Albin Pogačnik je obiskal bistriške numizmatike še dva meseca pred svojo smrtjo. Pogreba v Kranju se je udeležila tudi društvena delegacija s predsednikom Vilijem Gombačem. (vč)