"Slika od mojega Švarna, 1918"

Naš stari ate Franc Baša je preživel boje v Galiciji, bil leto dni v ruskem ujetništvu in se v zadnjem letu vojne živ vrnil k svoji družini na Topolc pri Ilirski Bistrici. Že po tednu dni ga obiskal domači žandar, ga ozmerjal, ker se ni javil na županstvu in mu zabrusil, da bi bilo treba vse, ki so bili v Rusiji postreliti. Verjetno so se bali, da so se navzeli Leninovih idej. Nič niso pomagale prošnje, da bi ostal pri družini vsaj nekaj dni, potem, ko je bil štiri leta z doma. Že čez teden dni je prejel nov poziv, tokrat za na italijansko fronto. Tudi tu so bili hudi boji in mnogi so ostali tam na furlanskih ravnicah za vedno. Iz tega časa sta ohranjeni dve enaki fotografiji z enakim tekstom. Eno je stari ate poslal domov z vojaško pošto, eno pa je nosil s seboj v žepu… v upanju, da bi vsaj ena dosegla njegovo družino. Na srečo sta prišli obe k njegovi družini in tudi on sam, živ in zdrav! Franc Baša, na sliki stoji drugi z desne. Sliko hrani Vojko Čeligoj)

Na slikah beremo:

Naslov:

Gospa Franciska Baša, Pošta Trnovo Vas Topolc N: 11, kransko Nanotranskem

1918 Draga moja Frana!!! 10/11

Tukaj ti pošlim sliko od mojega Švarma pajo shrani da bom imel kdaj za spomin od  moje službe. Prosim kadar dobiš (to pošto) mi piši hitro kako in kaj je doma. Še enkrat Te prav lubeznivo Pozdravim Tebe in celo Družino Zbogam

Pa še naslov: Franc Baša, KuK Korps , M.G. Korps Dag 6 H.G. K 1, Feltpost 55