Franc Grešak (1897-1966) z Breznega (Sv. Jedert nad Laškim) pred odhodom na Soško fronto

Franc Grešak (stoji desno) se je na Soški fronti kot vojak 87. celjskega polka bojeval, kot je pripovedoval nam otrokom, na Sveti Gori, Škabrijelu in Fajti hribu. Bil eden izmed maloštevilnih iz njegove stotnije, okrog deset, ki so preživeli enega najsrditejših napadov Italijanov na Fajti hrib. V 12. ofenzivi je z enoto prišel do Piave, kjer je bil ranjen v roko. V plinsko masko je dobil t.i. »dumdumko«. Na zdravljenje je bil poslan na Madžarsko, kjer je dočakal konec vojne in se pridružil Maistrovim borcem v boju za slovensko severno mejo. Po vojni je kmetoval in bil gospodar Piškurjeve domačije na Breznem. Njegov oče Martin Grešak (1867 – 1941) je bil za nekaj časa vpoklican v vojsko in bil stražar v Celju. – Rojen je bil 28. 3.1897, umrl kot gospodar Piškurjeve domačije na Breznem 14. 4. 1966. – Sin Martina 1867 – 1941 in Marije roj. Berzijan 1869 – 1955, doma pri sv. Jederti.