skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

S čolnom po Kolpi (do izvira in nazaj)

Metličani so v poletnih mesecih vedno živeli s Kolpo in na Kolpi. Kolpa je bila shajališče metliške mladeži. Pa tudi starejši so radi zaplavali v njej.
Čolne ob Kolpi so sprva uporabljali le ribiči, lovci na divje race in tisti, ki so vlekli pesek iz rečnega dna. Konec petdesetih let pa je vedno več tudi tistih, ki imajo doma narejene čolne in jih koristijo zgolj za rekreativno veslanje.
Pojavijo se prve “ekspedicije”, ki veslajo od izvira (prav od izvira sicer ne gre) pa do končne postaje, ki je največkrat Metlika. Se pa najdejo tudi avanturisti, ki veslajo po toku navzgor – proti izviru. Na odpravah med leti 1958 in 1961 so nastale tudi pričujoče fotografije. Na njih so Oti Šturm, Jure Matekovič, Andrej Grabrijan in Jože Kambič. Slednji je imel vedno pri sebi fotoaparat. Čolne so imeli spravljene v mlinu na Primostku, saj je imel mlinar Trček fante rad in jim je to dovolil. Navadno so veslali do Broda na Kolpi in nazaj. Jure Matekovič pripoveduje: “Tako se je včasih “hodilo” na Koupo i čolnarjenje. Današnji čolnarji se lepo zapeljejo s kombiji in se potem odpeljejo po toku navzdol. Naj poskusi kdo tako kot mi, proti toku.” Potem dodaja: “Želeli smo priti do izvira, pa nam je zmanjkalo denarja. Tako smo domov potovali le ob kruhu in mleku, pa kakšno ribo smo ujeli. To je bila vsa hrana za povratek. Lačni.”

Vir: Jure Matekovič
Fotografije hrani Marko Matekovič

 

 

 

 

Slika

Po Kolpi, do izvira in nazaj

Hrbtna stran

do izvira in nazaj

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.