skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Prva slovenska olimpijska medalja, 1912

Sto dvajset letnico rojstva Rudolfa Cvetka (1880-1977) prvega dobitnika olimpijske medalje smo filatelisti v Primorskem numizmatičnem društvu leta 2000 obeležili s pripravo dveh priložnostnih poštnih žigov za pošti Senožeče in Divača ter izdali dve spominski dopisnici. Rudolf Cvetko je bil rojen v Senožečah zato mu je prav tu na osrednjem trgu kasneje olimpionik Miro Cerar odkril doprsni kip.

Rudolf Cvetko je bil izjemen športnik in kot vrhunski sabljač v avstro-ogrski vojski je sodeloval v avstrijskem olimpijskem moštvu na olimpijadi v Stokholmu leta 1912. Za svoj nastop si je kot prvi Slovenec priboril srebrno olimpijsko medaljo.

Rudolf Cvetko je bil z dušo in telesom sabljač. Znana je njegova misel da: »Sabljanje ni le šport, temveč zelo težka in učinkovita šola za življenje!« Izšolal je na stotine slovenskih sabljačev.

Sam sem imel srečo, da sem bil v jeseni 1953 kot srednješolec njegov sabljaški učenec na Taboru Ljubljani. Čudno, nihče nam ni našega vaditelja predstavil kot nosilca olimpijske medalje. Žal. Osvajanje osnovnih sabljaških korakov je trajalo le predolgo in kljub vrhunskemu učitelju smo mnogi omagali.

Pri proslavljanju Cvetkovih uspehov so se tedaj izkazali številni Senožejci, Danilo Pečar s Klanca, Olimpijska akademija z dr. Šugmanom, takratni divaški župan Vojtkovski, učenci OŠ Divača in drugi. (vč)

  

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.