Nogometno društvo Zora, Ilirska Bistrica 1925

Potem, ko je vse kazalo, da se slovenskim kulturnim in športnim društvo pod fašistično Italijo slabo piše in ko je bil prepovedan domači Sokol, imovina skupaj s Sokolskim domom pa zaplenjena,  so se pojavljale pobude, da se morda le posreči rešiti vsaj kakšno športno društvo, so bistriški narodnjaki ustanovili leta 1925 Nogometno društvo Zora. Nabavili so enotne kroje in vadili na ravnici med današnjo Tomšičevo in Gubčevo cesto in tam odigrali marsikatero nogometno tekmo.

Žal so kmalu na tem mestu zgradili vojaška skladišča. Društvo je tako ostalo brez igrišča. O tem kaj je Bistričanom, posebno igralem, pomenil  pomenilo nogometno društvo, priča podatek, da je igralec Milan Šajn dal svojemu prvorojencu ime Zorko prav po imenu nogometnega društva.

Po prepovedi tudi tega slovenskega društva so nekateri bistriški nogometni navdušenci delovali v nogometnem klubu »NEVOSO« (Snežnik).

Na sliki člani Nogometnega društva »ZORA« Ilirska Bistrica v letu 1925: Po podatkih Dimitrija Grlja:   Spredaj vratar Lado Petrič (Dimnikarjev), zadaj z desne Boris Martinčič, Stanko Starec (Čenarjev), Franc Petrič (Dimnikarjev), Milan Šajn, Franc Batista, Drago Ličan, Anton Smrdel, brata Ciril in Bogomil Primc (Hladova), in Adolf Batista.