Pred velikim zborom prekomorskih brigad v Ilirski Bistrici, 1965

V Ilirski Bistrici je 22. junija 1965 zasedal osrednji odbor za proslavo prvega zbora Prekomorskih brigad, ki ga je vodil dr. Franc Hočevar (sedmi z desne). Preverili so potek priprav in ugotovili, da le-te tečejo po načrtih. Domačini so za proslavo, ki je bila načrtovana za Dan borca 4. julija t.l., z udarniškim delom uredili mesto in pripravili prostor za proslavo na travniku na Vidmu, ki naj bi sprejel celo 30.000 udeležencev, borcev vseh prekomorskih brigad iz vseh republik. Delovni pododbor je uspešno vodil domačin Albin Kuret, sekretar obč. komiteta ZKS (četrti z leve). Pričakovali so udeležbo podpredsednika Jugoslavije Aleksandra Rankovića Marka.

Med člani osrednjega odbora na sliki sta bila dva narodna heroja, dva generala in številni pomembni družbeni funkcionarji. Ugotovili so tudi, da na Hribu svobode žal ne bo pravočasno izdelan monumentalni spomenik, padlim Prekomorcem (kiparja Janeza Lenassija), padlim borcem 4. armade, ki so padli v zaključnih bojih 2. svetovne vojne na Bistriškem in padlim domačinom.

Z generalom Karlom Levičnikom komandantom artilerije 4. armade (na sliki tretji z desne) sva tega dne z mojim fičkom obšla vse stavbe v Bistrici in Trnovem kjer naj bi bila dogovorjena nemška kapitulacija predstavnikov 97. nemškega korpusa in predstavnikov 4. armade partizanske vojske. General Karel Levičnik je prepoznal Tomšičevo hišo (danes Gubčeva 20, s spominsko ploščo). Gospodinja Ana Tomšič mu je tudi tokrat skuhala kavo kot takrat davnega 6. maja 1945 sredi zahtevnih pogovorov z Nemci.

Foto Vojko Čeligoj. (110, vč)