skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

PD Ilirska Bistrica gradi Cankarjevo kočo na Sviščakih

Leto 1951 je bilo za PD Ilirska Bistrica zelo pomembno. Sklenili so, da bodo v dolini Sviščakov 1242 m, pod Snežnikom obnovili skromno gospodarsko poslopje, ki je edino v tej dolini preživelo vojno vihro. Gozdna uprava je stavbo odstopila planinskemu društvu, za potrebe planinstva.

Vrstile so se delovne akcije, čiščenje okolice, prostorov, urejanje sanitarij, beljenje notranjih sten, opremljanje skromne kuhinje, spalnice in gostilniške sobe … Koča je že dobila ime CANKARJEVA KOČA 1242 m POD SNEŽNIKOM.

Na sliki oddih po delovni akciji, s harmoniko in petjem. Nekatere udeležence prepoznamo: peta z desne v zadnji vrsti je nova predsednica PD Anica Strle. Na sliki prepoznamo še nekatere člane vodstva društva Milana Šajna (do pasu gol) s soprogo Darinko in sinovoma Zorkom in Tomom, Bogdana Valenčiča in soprogo Mijo (sedita zadnja v drugi vrsti). Med muzikanti je harmonikaš Vrh. V zadnji vrsti je še fotograf Silvester Maraž. Zadaj ruševine nekdanjega italijanskega planinskega doma in za njim vsi trije vrhovi Snežnika.

To leto je bilo za društva tudi sicer zelo uspešno. Ob robu doline so poleti organizirali planinski tabor in ob zaključku tabora odkrili skromno kamnito piramido z marmorno ploščo in napisom: V spomin borcem NOB, ki so padli v snežniških gozdovih. 12. 8. 1951, prav na dan, ko je društvo slavilo 44-letnico ustanovitve. To leto so v spomin 10 obletnice OF tudi organizirali prenos štafete s Snežnika in jo na Mašunu predali postojnskim planincem.

Vse prevoze pod Snežnik so tedaj opravljali s tovornjaki posameznih podjetij, ki so vožnjo donirala PD. Kako je to izgledalo priča dokument, ki ga hrani domače društvo. Občina je s posebno odločbo odobrila prevoz, seveda pod določenimi pogoji, vozilo z reg. tablico štev. »ta in ta«, motor številka »ta in ta«, šasija številka »ta in ta«, vozilo je moralo biti brezhibno, z ustreznim šoferjem, v rubriki število potnikov pa je zapisano, da je število potnikov NEOMEJENO. Da je bilo to res lahko potrdim iz lastne izkušnje: sam sem bil na enem takih izletov in se vozil s planinci na izlet v natrpanem kamionu. Celo pot sem stal med zasedenimi klopmi na eni sami nogi, za drugo ni bilo prostora. Vsi smo preživeli in bilo nam je lepo. (vč)

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.