PIVSKI VRČEK ZA SOKOLSKEGA PRIJATELJA, 1906

Janko Jerala je bil v pred prvo vojno državni uslužbenec na občinski upravi v Ilirski Bistrici. Bil je navdušen nad sokolstvom in je bil med pobudniki obnovitve TELOVADNEGA DRUŠTVA ILIRSKI SOKOL v Ilirski Bistrici 1904/05. Žal je zaradi službenih obveznosti leta 1906 zapustil Ilirsko Bistrico in prevzel  mesto upravnika hiralnice v Vojniku pri Celju. Na slovo od ilirsko-bistriških sokolskih prijateljev spominja ohranjen zelo lep steklen pivski vrček z barvno sliko Sokola v sokolskem kroju z mečem v desnici, z levo roko pa drži rdeče obarvan ščit s stiliziranim napisom SOKOL. Na prednjem delu vrčka je še jedkan napis JANKO JERALA; na zadnji strani pa sta inicialki  A. Š.  Zaključujemo, da bi inicialki pomenili ime in priimek domačega sokola Antona Šlenca, ki je bil Jeralov sokolski prijatelj. Pa tudi sam vrček se je ohranil pri družini Šlenc. Ker je vrček na več mestih oškrbljen menimo, da je bil izdatni uporabi. (Slika Mateja Maraž)