Odprli so planinsko kočo na Kozleku, 1. maj 1994

Koča na Kozleku je res imela srečo. Zamisel, da bi planinski navdušenci iz vasi pot to našo troglavo goro postavili pravo planinsko kočo nad gornjo dolino reke Reke, je zbrala številne mlade domačine, ki jih je zamisel močno povezala v odločno delovno ekipo. Zgradili so ne le lično kočo tik pod vrhom te skoraj tisoč metrov  visoke gore, simbola vseh vasi in krajev, v njenem vznožju, ampak jo vzorno oskrbujejo in izboljšujejo že skoraj trideset let.

Temeljni kamen so vzidali 1. maja 1990, ko je to simbolno dejanje opravil petinsedemdesetletni Jože Mizgur najstarejši planinec – udeleženec  prvomajskega srečanja na Kozleku, tega prvega maja. Člani planinske skupine iz Podgore so v naslednjih letih z izjemno delovno vnemo in skoraj brez sredstev opravili veliko delo. Denar so si prislužili z oskrbovanjem Planinskega doma na Sviščakih, z mnogimi akcijami pri zasajanju drevja in udarniškim oskrbovanjem nove koče. Koča je doživela svoj veliki dan – svečano otvoritev ob najmanj tisoč udeleženci ob prvomajskem srečanju, 1. maja 1994. Kočo je odprl dolgoletni predsednik PD Vojko Čeligoj, čestital je graditeljem za izjemen gradbeni uspeh in zaželel tako koči kot njihovim graditeljem obilo uspeha v zadovoljstvo obiskovalcev te naše prelepe gore. Aktualni predsednik PD Hinko Poročnik je podgorskim planincem vročil uradno vpisno knjigo, kot jo imajo planinske postojanke. Tako je koča že takoj ob otvoritvi dokazala, kako na mestu je bila pobuda o graditvi koče in kako zelo je Kozlek priljubljen med domačini. Obiskovalci so tega dne uživali tudi v kulturnem in glasbenem programu ter prelepem razgledu na Kvarnerski zaliv izpred koče, po Čičariji, Brkinih in okolici.

Vrstile so se čestitke tudi sosednjih planinskih društev . Posebne zahvale so bili deležni marljivi graditelji: Boris in Marjan Prosen, Milan Pugelj, Janez Sedmak, Robert Grlj in drugi.

Tega dne je na Kozleku prvič delovala tudi prava pošta s poštaricama Mirjam Jelinčič in Majdo Galekovič. Domači filatelisti iz vrst PND pa so za ta dan pripravili dotisk poštne dopisnice s sliko nove koče in poseben priložnostni poštni žig. Za oblikovanje je poskrbel domači likovnik Romeo Volk. (376/vč)