Konjerejsko društvo Celje

Konjerejsko društvo Celje je bilo ustanovljeno 28. februarja 1996. V začetku je bilo to predvsem druženje lastnikov domačih kmečkih konj, po večini  domače avtohtone pasme slovenskih hladnokrvnih konj. Nekateri starejši člani so izhajali iz družin t. i. »furmanov«, lastnikov konjskih vpreg, s katerimi so nudili raznovrstne prevoze.  Mlajši člani pa so bili predvsem ljubitelji konj, katere so vzrejali, jezdili in vpregali ob raznih dogodkih ali pa kar tako za zabavo. Društvo ima v jubilejnem letu 75 članov. Vsako leto organizira »žegnjanje« konj pri cerkvi Svetega Duha v Celju, pohode z vpregami, jezdenja po okolici Celja, pa tudi tekme državnega prvenstva v vožnji vpreg. Pohvali se lahko z dvema državnima prvakoma v vožnji dvovpreg, društvenim uspehom še iz časa začetkov navedenih tekmovanj.

Društvo je že kar nekaj let po pooblastilu celjske občine upravnik t. i. »svinjskega sejma«, na katerem je vsako sredo živahen sejemski utrip. Leta 2014 si je na Lopati pri Celju zgradilo lasten dom, kjer se člani družijo in organizirajo razne vesele dogodke.

Žal bo zaradi znanih zdravstvenih razmer veselo praznovanje četrt stoletnice društva moralo počakati na boljše epidemiološke razmere.

Foto: Tone Pesan
Besedilo: Andrej Pišek, predsednik

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine

Vse pokrajine
Celjska pokrajina
Dolenjska pokrajina
Gorenjska pokrajina
Goriška pokrajina
Koroška pokrajina
Obalnokraška pokrajina
Osrednjeslovenska pokrajina
Pomurska pokrajina
Spodnjepodravska pokrajina
Štajerska pokrajina
Slovenci v zamejstvu in po svetu

2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.