Od Bazovice do Bazovice, 1986

Slovenski planinci v zamejstvu že vrsto let uspešno organizirajo krožni planinski pohod od Bazovice do Bazovice. Do petsto planincev z obeh strani meje smelo prehodi pot po obrobju tržaškega Krasa s pogledom na morje. Med stalnimi udeleženci so ta čas bili planinci iz Kopra, Sežane, Ilirske Bistrice, Gorenjske ter hrvaške Istre. Vedno smo štartali izpred Bazoviške cerkve in spomenika padlim v drugi vojni, se podali v dolino do Botača, se znova povzpeli na kraški rob do Drage in Peska na Krvavem potoku, pa mimo Gročane dosegli vrh znamenite Kokoške 674m, da bi ob pravem trenutku dosegli Bazovsko gmajno in se udeležili tradicionalne slavnosti ob spomeniku ustreljenim bazoviškim junakom. Požrtvovalni organizatorji so nam vsem vedno na koncu še postregli z okusno »pašto šuto«.

Na sliki organizatorji pohoda in njihovi gostje, z leve:

Viktor Stopar, predsednik planinskega odseka društva Sloga iz Bazovice, ilirsko-bistriški planinci Miranda in sin Andrej Škrabolje, Marija Simčič, Jožica Knafelc, Jožica Milavec  (PD Sežana), Vojko Čeligoj (PD Snežnik Ilirska Bistrica) in Bruno Škrk (predsednik SK Devin Nabrežina). Foto Jože Knafelc. 196/vč