Na barikadi (Jugorje)

Barikada na Gorjancih je bila postavljena drugi dan slovenske osamosvojitvene vojne.

Juš Mihelčič pripoveduje:

Bilo je 28. 6. 1991. Zjutraj me pokliče Šuklje in prosi, naj grem na Gorjance, na Vahto in postavim barikado. V preteklosti sem bil komandir inž. voda in postavitev barikad je bil del treninga. Peter Šneljer vzame motorko, jo naloži v staro razmajano lado in skupaj z nekaj delavci odhitimo na Vahto. Novomeški cestarji so tja že pripeljali tri kamione gramoza in jih stresli na cesto. Peter začne žagati in bukve padajo na gramoz. Končamo in se odpeljemo. Teritorialci bodo prišli kasneje in čuvali barikado.

Tu bi bilo lahko konec pripovedi. Ni bilo. Kasneje so me moji trdo prijeli, češ kako sem jaz kot pripadnik civilne zaščite sodeloval v bojnih operacijah. To, da to prepoveduje Ženevska konvencija in podobna sranja. Ko se sedaj peljem čez Gorjance, si na tem mestu zmeraj rečem: “Točno tu je bilo”.