Milko Jerše, avstro-ogrski vojak, 1916

Milko Jerše (1885-1949) se je kot avstro-ogrski vojak boril na »ruski« fronti v Galiciji. Spomladi leta 1916 je prišel na dopust in se ob tem za spomin fotografiral 13. marca 1916 v fotografskem ateljeju W. Fodermayer v Žalcu. Po dopustu se je vrnil na fronto in sredi poletja navedenega leta časopis Učiteljski tovariš poroča: „V rusko ujetništvo je prišel ob vročem boju pri Koiomeji dne 6. t. m, neranjen kadetni aspirant Milko Jerše, učitelj v Hrastniku.“   O spominih na rusko ujetništvo je na občnem zboru Učiteljskega društva za laški okraj 5. marca 1922 imel predavanje z naslovom Bivanje v Sibiriji«.  Bil je učitelj v Laškem od 14. septembra 1922 do 30. avgusta 1946, pred tem  v Ormožu in Hrastniku, od koder je bil vpoklican na fronto.  Ob zaključku učiteljske kariere po drugi svetovni vojni je bil dobro leto upravitelj laške šole.

Viri:

Učiteljski tovariš, 28.7. 1916