Marija Urh opravlja svojo državljansko dolžnost

V Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica, v domoznanskem oddelku, hranijo veliko knjig, tiskov, razglednic, fotografij in še marsičesa drugega pomembnega za našo zgodovino. Na policah najdemo tudi skrbno vezane in shranjene številke časopisa Snežnik, ki je izhajal med leti 1962 in 1966. Na porumenelih straneh je ostalo veliko zapisanega o takratnih dogodkih. Julija leta 1963 je Snežnik največ strani posvetil volitvam v občinsko skupščino. Na peti je opisano vzdušje na volilno nedeljo v Harijah. Takole so zapisali: »26. maja so vaščani Harij praznovali svoj domači praznik. Prav ta dan so naši občani na volitvah izbrali enega izmed svojih kandidatov v občinski zbor. Tako so tudi Harije svoj praznik povezale z volitvami in večerno javno zabavo.

Svoje zaupanje v nov občinski zbor so vaščani pokazali z lepo udeležbo pri volitvah, saj je glasovalo 94% vaščanov. Na volišču je oddala svoj glas tudi 76-letna Marija Urh, ki je zaradi bolnih nog s palico v roki le s težavo prišla do volišča. Njeno zadovoljstvo, da je tudi ona opravila svojo dolžnost, nam kaže njena slika. Za lep in uspešen potek volitev imajo zasluge vaške organizacije kakor tudi volilna komisija, ki je vestno poslovala. Končni izid našega območja, to je vasi Harij, Tominj, Zajelšij in Posrtvice je pokazal, da je izvoljen v občinski zbor tov. Jagodnik Albin iz Tominj. Novemu občinskemu odborniku želimo mnogo uspehov pri delu in vzajemnega reševanja mnogih problemov, ki stoje pred nami.« Albin Jagodnik (1925-1983), Ilijov iz Tominj, je bil za časa NOB partizanski kurir. Pošto s Primorske je nosil v Kočevski Rog- peš, bos, večkrat lačen kot sit. Za junaško delo je bil odlikovan z medaljo za hrabrost.