Celjski instrumentalni kvintet s pevko Brigito Petre, 1997

Pevka Brigita Petra (roj. Cmok) se je z glasbo srečala že v otroštvu, ko je ob poslušanju Avsenikovih melodij in pevke Eme Prodnik ter ob očetu harmonikarju vzljubila narodno-zabavno glasbo. Ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo je usvojila osnovno znanje igranja na kitaro in njena glasbena kariera se je začela. Še kot dijakinja je nastopila z lastno skladbo Spomin na javni radijski oddaji Radia Celje pod pokroviteljstvom RTC Unior na Rogli leta 1984. V tem času je postala pevka v Cerkvenem mešanem pevskemu zboru v Novi Cerkvi, kjer prepeva še danes.

Leta 1996 se je pridružila Celjskemu instrumentalnemu kvintetu, ki ga je leta 1965 ustanovil Milan Djakušić. V tem času je Kvintet že petnajst let vodil njen cinkarniški sodelavec, nekdanji Celjan, od leta 1974 pa Vitanjčan, Mirko Polutnik. Njuno sodelovanje se še vedno nadaljuje v ansamblu Zreški kovači, ki je ponovno zaživel z namenom ohranjanja kulturne dediščine z oživljanjem  pesmi, ki so jih igrali Zreški kovači pred 60 leti.  

V minulih 40. letih Brigitinega ustvarjanja je  ob navedenem nastalo vrsto glasbenih projektov. V sodelovanju z Jožico Žibret sta ustanovili Duet Biser, s katerim so se zvrstili številni nastopi in nastali zgoščenki z naslovom Biser sen našla in Toplo je v našem domu. Med mnogim  je potrebno izpostaviti še sodelovanje pri Vitezih polk in valčkov, Vokalni skupini Cvet in skupini Kitarakon, ki jo pred leti ustanovil Jože Žlaus.

V minulem nadvse neobičajnem letu je kljub težki bolezni, ki jo spremlja v zadnjem času, dokončala zgoščenko z naslovom Dotikaj se me sonce.  Ker je spomladi predvideni jubilejni koncert in predstavitev zgoščenke »odnesla« korona, je kot dolgoletna pevka v cerkvenem zboru v sodelovanju organisti izvedla vrsto solističnih nastopov pri  mašah in predstavitev zgoščenke v domači Novi Cerkvi, Frankolovem, Vojniku, Šmartnem v Rožni Dolini in na Ljubečni.

Uporabljena vira:
Sivec, Ivan: Vsi najboljši muzikanti, 1. del, ICO Mengeš, 1998.
Sreš, Lea: »Brigita Petre, 40 let predana petju«, v: Ogledalo, glasilo Občine Vojnik, št. 130, 16. 7. 2020.

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine

Vse pokrajine
Celjska pokrajina
Dolenjska pokrajina
Gorenjska pokrajina
Goriška pokrajina
Koroška pokrajina
Obalnokraška pokrajina
Osrednjeslovenska pokrajina
Pomurska pokrajina
Spodnjepodravska pokrajina
Štajerska pokrajina
Slovenci v zamejstvu in po svetu

2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.