skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Le kje je stala hiša s slike v Ilirski Bistrici, 1995

Družinska hiša, kot jo vidimo na sliki, je vzdržala pol drugo stoletje, vse do srede devetdesetih let prejšnjega stoletja. Zgrajena je bila ob desnem bregu rečice Bistrice in nudila dom več generacijam družine Gertner, po domače Fičotova družina. Hiša je nosila številko Levstikova 6.

V spodnjem delu na levi izza vrat je stanovala moja sošolka iz osnovne šole Tea Gertner z mamo. V hiši je živelo mnogo glasbeno aktivnih članov.

Zadnja družina, ki je živela v tej hiši je bila družina Rubeša. Žal je hiša le nekaj let predno je bil narejen posnetek nesrečno pogorela. Škoda, saj je ogenj uničil številne glasbene inštrumente in obsežno glasbeno literaturo. V stavbi je bilo pomembno lokalno glasbeno amatersko središče z vodjem Lojzetom Gertnerjem. Lojze »vulgo Lojze Doren« je bil dolgoletni učitelj mnogih glasbenih inštrumentov, vodil je več domačih pevskih zborov in pihalnih orkestrov. Stavba je ob koncu devetdesetih let bila v vse slabšem stanju in je že predstavljala nevarnost za vse mimo idoče. Občina je stavbo od lastnikov odkupila in jim za odškodnino odstopila zazidljivo parcelo z druge strani rečice Bistrice. /vč 682

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.