skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Laška pihalna godba v objemu 160 let

Za člane Kulturnega društva Laška pihalna godba bo letošnje leto predvsem v znamenju praznovanja že 160. obletnice delovanja. Ustanovitve enega najstarejših godbenih društev v slovenskem prostoru zagotovo ne bi bilo brez nekaj zanesenjakov s svojimi instrumenti, ki so želeli, vsaj na začetku, le popestriti kakšen praznik. 

Začetek laške godbe sega v leto 1862, ko je domačin Franc Klepej, ki je svoje znanje pridobil v francoski vojaški godbi in opernih orkestrih, le-tega vpeljal med domačine, željne glasbe. Na fotografiji je gospod Klepej kot član francoske godbe in je označen s križcem.

Obdobje 160 let za Laško pihalno godbo ni bilo vedno rožnato. Prve težave so se pojavile že kmalu po nastanku, ko je morala družina Karničnik, ki je veljala za pokroviteljico godbe, prodati svoje imetje, vključno z Laškim dvorcem. Do takrat so namreč godbenikom nudili streho nad glavo, pa še s kakšno drugačno pomočjo so se izkazali ti dobrotniki. Glede na turbulentno slovensko zgodovino moramo biti Laščani ponosni, da je godba skozi vsa leta sploh obstala, preživela obe svetovni vojni in se nenazadnje razvijala in napredovala.

Laška pihalna godba ni bila vedno tako organizirana, kot je danes. Kar 77 let je namreč delovala brez pravil, brez enotnih instrumentov in brez enotnih oblačil. Pomembna prelomnica je bila praznovanje stoletnice – od takrat naprej so godbeniki začeli resneje prihajati na vaje in tudi igrati z vedno večjim zanosom.

Še lepše in bolj produktivno obdobje se je začelo pisati leta 1985, ko je glavni pokrovitelj Laške pihalne godbe postala Pivovarna Laško, brez katere godba nikdar ne bi bila, kar je danes. Takrat smo dobili v dar nove instrumente. Tega leta se radi spominjamo tudi zaradi vzpona članov društva na Triglav – naš slovenski ponos.

Nato so sledila leta hitrega razvoja, pa tudi plodovitega sodelovanja z Glasbeno šolo Laško-Radeče, ki je skrbela za glasbeno nadarjen in izobražen podmladek društva. Sledili sta ustanovitvi sekcij – Mažorete Laško in Bobnarska skupina Laško. Tako smo rasli vse do udeležbe na številnih resnih gostovanjih, kot so Musikparade, Milano, Lienz, Minden Tattoo (Nemčija), Varaždin, Francija, Madžarska, Novigrad, Moskva, Schladming in Šanghaj ter nenazadnje letošnje 8. Državno prvenstvo Mažoretne zveze Slovenije, kjer so se mažorete predstavile v največji zasedbi v zgodovini (nastopilo jih je kar 73).

Avtorja prispevka: Luka Vindišar in Marko Šantej

Fotografija je iz arhiva KD Laška pihalna godba

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.