Koča na Kranjskem Snežniku, 1874

Kočo na Kranjskem Snežniku je zgradila podružnica Nemško-Avstrijskega planinskega društva v Trstu in jo svečano odprla 19. julija 1874.

Prof. Dr. Tone Wraber je ob tem zapisal, da je to prva planinska koča, ki jo je na ozemlju današnje Slovenije zgradilo kako planinsko društvo. Zapisal je še, da je sliko narisal češki slikar Jan Havliček (1856-1934), ki je posebno rad slikal v Trenti in najbrž zato  svojemu priimku dodal še ime Trentan. Slika je verjetno nastala v zvezi z darilom avstrijskih podružnic Nemško -Avstrijskega društva prestolonasledniku Rudolfu ob njegovi poroki leta 1880. V dar je dobil sliko Rudolfove koče v Visokih Turah, na njenem okviru pa so bila tudi slike koč, ki so jih zgradile avstrijske podružnice, med njimi tudi slika Koče na Kranjskem Snežniku. Slika koče je bila objavljena v jubilejni publikacij Petra Augusta Pazzeja »Chronik der Sektion Künstenland des Deutschen und Österreichischen Alpenvereins 1873-1892«, ki je izšla v Trstu leta 1893. Pričujoča slika je povzeta iz tega dela.