Škrljeva pila na Bistrici ob njenem izviru, 1964

Izvir nepresušne rečice Bistrice pod bistriškim gradom je bil vedno nekaj posebnega. Že na prelomu 18. stoletja so izvir zaščitili in ga parkovno uredili. Dostop in prve metre potoka, so opremili s slikovitimi potkami, ograjami in mostički. Žal je tako ureditev rečica Bistrica tedaj doživela zadnjič. Leta 1925 pod Italijo so prvič posegli v njen tok. Tedaj so z betonom ukrotili izvir in po mestu napeljali vodovod. Še večji poseg v strugo so opravili v letih 1960, ko so uredili večje zajetje vode, zgradili strojnico s črpališčem in z močnimi črpalkami potikali vodo do dveh velikih rezervarjev nad gradom. Od tu voda s prostim padom odteka v dolino, do vseh vodovodnih pip po mestu in razvejanim omrežjem doseže tudi Brkine vse do Čičarije in zaledja Kvarnerja.

Na sliki: V času gradnje vodovoda v šestdesetih letih je utihnila Škrljeva pila, pomaknjena bliže izviru. Prav od tu so že pred mnogimi leti skopali Bistrici »rezervno strugo« ki je odvajala vodo v času obilice vode. Velika voda bi lahko uničila nekaj deset mlinov in žag vzdolž struge. Škrljevo pilo in prostor ob Bistrici danes prekrivajo ribogojniški bazeni. Škrljevo pilo je dolga leta upravljal Janez Mršnik.

(Domačini ločimo imeni Bistrica za rečico in Bisterc za mesto. ) vč/684