Zemljevid  

Zgradili smo kočo na Velikem Snežniku, 1958

»15. julij 1958 ­- Dan prve zmage na Velikem Snežniku, zrastla je prva stavba – sicer skromna – toda gradili so jo iz kamna Slovenci, Hrvati in Srbi v bratstvu in enotnosti in v ljubezni do domovine in do njenih planin«.   Tako je v društveni foto album zapisal prof. Drago Karolin društveni predsednik, ki je zidavo koče tudi vodil. Tega dne je na Snežniku znova zaplapolala državna trobojnica. Pred odhodom v dolino se je zadnja delovna ekipa še fotografirala. Sredi slike s klobukom je prof. Drago Karolin ob njem ...

Preberi več

»15. julij 1958 ­- Dan prve zmage na Velikem Snežniku,

zrastla je prva stavba – sicer skromna – toda gradili so jo iz kamna Slovenci, Hrvati in Srbi v bratstvu in enotnosti in v ljubezni do domovine in do njenih planin«.

 

Tako je v društveni foto album zapisal prof. Drago Karolin društveni predsednik, ki je zidavo koče tudi vodil.

Tega dne je na Snežniku znova zaplapolala državna trobojnica. Pred odhodom v dolino se je zadnja delovna ekipa še fotografirala. Sredi slike s klobukom je prof. Drago Karolin ob njem na desni kapetan Nikola Martinić, ki je poskrbel, da se je vsakih deset dni izmenjevala skupina svežih mladih vojakov, saj so bila dela pri gradnji koče v višini skoraj 2000 m prilično zahtevna in naporna. Ob dveh otrocih na levi sedi predsednik NO PD  Evgen Štrancar, skrajno desno sedi največji junak vseh teh akcij domačin planinec Anton Zadel, ki je kot invalid z eno samo roko opravil več dela kot marsikdo z obema.

Pod skrbnim vodstvom prof. Draga Karolina je bil čas, dokler ni zapadel sneg, izkoriščen za dovoz novega gradbenega materiala, da bi naslednje leto lahko nemoteno nadaljevali z delom! (Foto Maraž) 

 

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Atelje Maraž

Čas, ki ga prikazuje slika

1958

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Graditelji koče, Karolin, Štrancar, Zadel

Ključne besede

Snežnik, Gradnja koče, 1958

Datum objave

05.09.2018 15:42

Zadnja sprememba

03.10.2018 07:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam