Fotograf Maks Zirmann je v tridesetih letih deloval na iIirsko bistriškem. Njegov brat Jakob Zirmann je imel atelje v Postojni. Njegovi potomci še danes nadaljujejo fotografsko dejavnost v Postojni. V Ilirski Bistrici je Maks Zirmann imel foto atelje v pritličju Severjeve hiše, danes Gregorčičeva 19. Ob ateljeju je imel tudi papirnico. V njegovi zapuščini je ostalo nekaj deset fotografij na steklo posnetih na Bistriškem pa tudi v okolici in Kvarnerju. Zanimive so fotografije oseb, skupin in družin iz tega časa, ki pričajo o vsem, kar je lahko fotografija zabeležila. Žal so omenjene fotografije brez komentarja in premnoge krajevno nedoločljive.

Danes objavljam fotografijo neznane družine. Morda pa se kdo le oglasi in nam odkrije sled, v kateri smeri iskati manjkajoče podatke, kdo so na sliki in kje je posnetek nastal. Hvala!  (vč/337)